Levelek Mosolygó Almától©

2023. szeptember

Önkéntes gyógymasszőrként fogadott be egy budai kórház, ahol szeptember elejétől nagy szeretettel vártak (és én ugyanígy mentem az ott dolgozó kedves és nyitott kollégákhoz), a tervek szerint az együttműködés legalábbis hónapokra szól. Az ott töltött idő nem befolyásolja egyelőre a saját masszázsidőpontjaimat, csak az ügyintéző-/pihenőidőmet csoportosítottam át.

Új élményeket, technikákat, rég nem használt kezelésformák felelevenítését, a gyakorlati kreditpontokhoz szükséges tapasztalatot és a jó (szak)emberek megismerését várom az ott töltött időtől.

2023. május

Nem vagyok robot. Nem tökéletesen tervezett és végrehajtott program szerint élek. Ez bizony néha visszaüt, ha nem jól osztom be az üzemanyagot vagy nem figyelek oda az állapotmegőrzésre. Azok közé tartozom, akik későn veszik észre, hogy a kevesebb több. Akiket a szenvedély, a cselekvés öröme hajt, de legalábbis nem tisztán racionális, kizárólag észérvek mentén megtervezett életet élnek. Nem tudom, csak hiszem magamról, hogy ura vagyok az életemnek, így történhetett, hogy eljött a pillanat, amikor egyértelmű jelet kaptam: biztosan nem én irányítok. "Jöjj rá, hogy nem tudod, csak hiszed, hogy tudod!"

Nem kedvelem a vitát, elfogadtam a "felszólítást". Most rövid időre (két hétre) elvonulok, hagyom, hogy az elhasználódott csigolyáimon dolgozzanak ott és azok, akiktől a szakmát öt éve is tanulhattam, akkor és most is örömmel és bizalommal lépve az intézmény falai közé. Lesz időm arra, hogy kitaláljam, mit mondjak majd neked, kedves vendégem, aki nálam bölcsebb vagy, régóta az, mert te már rájöttél, hogy a testednek szüksége van külső segítségre is a jó kondíció megőrzéséhez, hiszen magunkon kevésbé érzékeljük, hogy változunk - ehhez pedig muszáj alkalmazkodni. 

Nem szeretném, hogy a megszokott masszázsod miattam elmaradjon, ezért szívesen ajánlok magam helyett mást, amíg mi nem találkozunk, keress bátran a részletekért.

Nem vagyok robot. Érzéseim, hangulataim biztosan visszaköszönnek a munkámban is. Emberi tulajdonság az is, hogy szeretem a tiszta, bizalomra és megbízhatóságra épülő kapcsolatokat. Nemrég kétszer is olyan helyzetbe kerültem, ahol ezek szenvedtek (volna) csorbát, bármennyire is igyekeztem elkerülni ezt, amióta masszőrként dolgozom, immár hetedik éve.

Az évek során olyan már természetesen előfordult, hogy valaki elfelejtette a megbeszélt időpontot, de olyan eddig nem, hogy a másik fél a honlapon, illetve az adatlapon is leírt feltételeket utólag mégsem tartotta be. Aztán én hibáztam egy másik alkalommal, két vendéget ugyanarra az időpontra beszéltem meg. Mindketten segítettek a megoldásban, én pedig a saját vállalásomnak megfelelően a pórul járt vendégnek ajándék alkalmat ajánlottam fel. Nem tudtam rávenni, hogy másnap a pótolt kezelést végül fájdalomdíjul fogadja el. Hálás vagyok a megértéséért és a köszönetéért, az óradíjamat pedig egy helyi civil szervezetnek ajánlom fel.

Nem szeretnék, nem is tudnék robotként, mechanikusan végezve a munkámat, érzések nélkül dolgozni. Igyekszem a jó és rossz élményekre úgy tekinteni, mint amik a javamat szolgálják, nem pusztán megtörtént eseményként elkönyvelni azokat.

A masszázs számomra nem munka: bizalmon, tiszteleten, megbecsülésen nyugvó feladat, abban hiszek, hogy ez mindkét fél részéről természetes és magától értetődő. Mindez a robotnak nem értelmezhető. Ergo ember vagyok.

"Nem minden cselekvéstől való tartózkodás szabadít fel valóban a felelősség alól. Mert még egy pillanatra sem lehetünk ment minden cselekvéstől." (Bhagavad-Gita, 3. ének)


2023. február

Aki időben beépíti a szokásaiba a rendszeres masszázst, arról számol be, hogy jelentősen könnyebben végzi el mindennapi teendőit, kedélyállapota is egyenletesebb és jobb. Vendégeim túlnyomó többsége állandó visszajáró, előbb-utóbb mindenkivel szót ejtek arról, hogy mit tapasztal, milyen következményei vannak a masszázsnak, és mindenki megerősíti a fentieket. A rendszeresség sűrűsége változó: heti több alkalom után (megoldandó probléma esetén) a heti, kétheti, havi találkozások is egy fenntartható jó állapotot erdeményezhetnek, ha pedig nincs fájó váll, derék, akkor is hatékony lehet az akár négyhetenkénti masszázs, ha sűrűbben nem megoldható - a lényeg, hogy a vendég rendszeresen jöjjön, és a megfelelő testmozgás, hidratáltság, választott stresszkezelési, relaxációs technikák közül is végezzen minél többet, hiszen ezen tevékenységek hatásai összeadódva még érezhetőbb eredményre vezetnek.

A masszázst az egészségünk érdekében választott regenerációs lehetőségként kell kezeljük.

2021. május-szeptember

Aki azt gondolta, hogy a kényszerszabadság hetei majd érvénytelenítik a megszokott nyári pihenőidő utáni vágyakozást - tévedett. Elfelejtette, hogy nem így működünk: ha mi választhatjuk, hogyan töltjük napjainkat, mit dolgozunk, mennyi munkát vállalunk, akkor sokkal többet érünk el, jobb a teljesítményünk. Ha viszont kívülről jött kényszerítő körülmények miatt kell átírni a terveket, ha kezünket-lábunkat megkötözve érezzük, akkor a lelassult tempóban végzett napi feladatok még jobban elfárasztanak, mint ha két ember helyett dolgoznánk. 

Több vendégemmel is beszélgettünk a választott pihenés értékéről. Arról, hogy a ránk nehezedő nyomás terhének súlyát igazán akkor lehetett felmérni, amikor a vízparton/erdőben/városnézésen/elvonuláson stb.  oly édes lesz a megélt pillanat. Az idei nyári emlékek felerősödnek és tovább látnak el energiával, mint az eddigi években bármikor.

Feltűnően sokan panaszkodtak a nyár elején-közepén keresztcsonti fájdalmakra. (Ilyen jellegű, egy bizonyos időszakban egy bizonyos testtájék vagy izomcsoport/zsiger gyakran felbukkanó fájdalmát, érzékenységét "tömegesen" jelző észrevételek rendszeresen előfordulnak.) Tudni kell, hogy a test jelzései sokszor összeköthetők lelki okokkal. A keresztcsonti fájdalmak hátterében például félelem, a jövő miatti aggodalom, tehetetlenség is állhat.

Örömteli és megtisztelő, hogy milyen sokan választják a masszázst és járnak hozzám heti, kétheti rendszerességgel. Különösen örülök, hogy a test terhei mellett a lelkieket is le tudják tenni - akár beszélgetéssel, akár csendben töltve a masszázs perceit.

Úgy vagyunk teremtve, hogy munka és pihenés egyformán szükséges a teljes élet megéléséhez. Igenis tudunk tenni azért, hogy mindkettőben örömünket leljük. És ha felborul a megszokott rend, akkor lehetőségünk van az addig megéltekből erőt meríteni. Épp ezért: ne halogassuk az örömmel végzett munka megteremtését, és ne vonjuk meg magunktól a pihenőidőt - így lesz teljes a jelen, és emiatt válik azzá a jövőben a múlt.

2021. január-április

Ebben az évben csak a reménykedés és az aggódás között lehetett eddig választani: Ugye minden vendégem egészséges marad/hamar túlesik a betegségeken? Vigyázzak magamra és a körülöttem élőkre, tartsam be a szabályokat! Mikor nyithatok újra? - ezek a gondolatok keringtek bennem, hol a reménykedés, hol az aggodalom kerekedett felül. Azért igyekeztem nem elmerülni az esetszámok, oltási hírek világában, hiszen fontos, hogy találjunk célt, amelyet elérve örülhetünk, és ez a pozitív élmény tovább tud lendíteni a bizonytalanság visszahúzó mocsarából. Így hát (még decemberben) két tanfolyamra is jelentkeztem. Az egyik a már évek óta, sok képzésen visszatérő témát, a fasciát járta körül, bepillantást engedve ennek a többféle szöveti struktúrából álló szervnek a működésébe, jelentőségébe, és a karbantartását segítő önmasszázs technikájába, azaz a helyes SMR-hengerezés alapjaiba. A másik képzés is egy régóta dédelgetett álom megvalósulása: a lomi-lomi masszázst már a legelső, 2015-ben elvégzett tanfolyamomtól kezdve meg szerettem volna ismerni. A négyszintes képzés nem okozott csalódást, hála igen szeretett oktatómnak, és a véletlennek köszönhetően egy rendkívül jó "osztálynak". Az, hogy ezeket az új ismereteket a régiekkel együtt immár több, mint egy hónapja nem használhatom - nos, ez lelombozott... kezdetben. Aztán rájöttem, a kényszerű szünet lehetőséget ad a családtagjaim masszírozására, az új technikák gyakorlására (és nem mellesleg a másik munkámra való fokozott koncentrálásra, ami egy plusz megbízás miatt még jól is jött). Ha mindehhez hozzáteszem, hogy a környezetemben nem betegedett meg senki súlyosan, hogy túl vagyunk a COVID-19 elleni oltás első körén, akkor igazságtalan dolog lenne borúlátón nézni ezt a pár hónapot. Úgyhogy az aggodalom és a reménykedés közül az utóbbit választva, örömmel várom az újranyitást (május elejét), addig pedig tanulok, dolgozom, és hálát adok, hogy azt mondhatom: hiányzik a munkám, a masszírozás.

2020. szeptember-december

Ez az év annyi mindent megváltoztatott, amit oly biztosnak, állandónak, természetesnek vettünk. Érdemes hát visszatekintve mérleget vonni, kiemelni és mostantól szem előtt tartani, amihez ragaszkodhatunk, amihez érdemes ragaszkodni - és ami a lelki egészségünket támogatja. Mindenki fáradtan, fásultan gyűri a szigorításokkal, megvonásokkal, magánéletünkig ható szabályokkal teli napokat, heteket, hónapokat. Karácsony előtt egy nappal még erősebb a vágy, hogy újra a régi életünket élhessük, hogy az új esztendő már újra a régi életünket hozza. Ezt kívánom mindenkinek, mindannyiunknak: olyan 2021-et, ahol a szeretteink közelében lehetünk, ahol látjuk a másik mosolyát, ahol nem az elővigyázatosság, a szorongás határozza meg a mindennapjainkat, hanem az élet megélhető öröme ad erőt minden nehézséghez, az együtt-lét tölthet fel energiával.

Egészséget kívánok mindannyiunknak.

Szeretettel: Pápai Luca

2020. augusztus

Nagyon sajnálom, igazán! Pedig sokszor megfogadtam már, hogy nem teszek ilyet, de valahogy mindig az a vége, hogy elfelejtődik, mert nincs időm megörökíteni. Bár az is igaz, hogy többeknek meséltem már róla, és volt is hasonló az elmúlt években nálam, de valamiért, talán az idei furcsa tavasz miatt ez a történet különleges jelentőséggel bír számomra.Akkor igyekszem pótolni az elmaradást, és leírom, amit olyan régóta tervezek, mert a történet hőse megérdemli, hogy tudjanak a sikeréről.Még január végén határozta el Erzsi, hogy változtat az életmódján, amelyben a nálam kitöltött Wiener adatlapra írtak tanúsága szerint a kitűzött cél egy ruhaméretnyi változás (természetesen mínuszban), hogy a többi előnyről már ne is beszéljünk. Munkája nem engedi, hogy sokat üljön, de rendszeresen sportolni akkortájt kezdett, amikor elkezdett hozzám járni. A napi folyadékbevitele dicséretesen sok, a kisördögök a hűtőben és a csokis dobozban lapultak. Emellett a legszebb női életszakasz - na jó, az egyik legszebb - több évtizednyi bölcsessége mellett kialakuló testi változásai sem támogatták.Március végéig tudtam segíteni és nyomon követni céljai elérésében, már akkor látszott, hogy menni fog, irigylésre méltóan határozottan haladt a megvalósítás útján. Aztán közel két hónapnyi - mindenki által átélt - kényszerbezártság után találkoztunk újra, és bizonyította, amit csak kevesen tudtak: lehet fogyni a karantén alatt is! De neki ennyi sem volt elég, menetelt tovább. Én még pár hétig lehettem tanúja a következetességének evés, sportolás terén és természetesen a Wiener testformálással igyekeztem növelni a már akkor is látványos eredmény hatását... 7,5 kilónyi és 26,9 cm-nyi összkörméret (térd, comb, csípő, derék vonalában mért) veszteséggel búcsúztam el tőle, a büszkeségtől és örömtől dagadva (nekem is el kellene kezdenem egy hasonló programot?!), csak azért nem irigykedve, mert akit megszeret az ember, arra nem lehet irigy.Szóval nagyon sajnálom, hogy ezt a történetet nem osztottam meg előbb, és most jut eszembe, hogy azt sem kérdeztem meg tőle, végül hány mérettel hord kisebb ruhákat...

Szeretettel: Pápai Luca

2020.08.23.


2020. június-július

Minden rosszban kell tudni meglátni a jót. A kényszerszünet utáni újrakezdéskor vált világossá a keleti bölcs mondása: "Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során." Nekem nagyon hiányzott a munkám. Munka nélkül, elért eredmény, értékelhető teljesítmény híján nem élhetünk teljes életet. De az élet teljességéhez a munka öröme, az általa elért célok öröme is társul, amit márciustól a nyár beköszöntéig bizony nem igazán élhettünk meg. Talán ezért fordulhatott elő az, hogy az otthon töltött hetek után visszatérő vendégeim többségénél - olyanok esetében is, akik eddig ilyenre nem voltak hajalmosak - felső háttájéki panaszok jelentkeztek, jellemzően ezen a szakaszon esett jól az izmok lazítása. Általánosságban elmondható, hogy kifejezetten rosszul viselte mindenki a hosszú bezártságot, a szeretteiért való aggódás, a bevételkiesés miatti félelem, a bizonytalanság és az irdatlan mennyiségű negatív információ megtette hatását: folyamatos szorongásban telt el a tavasz. Mindez egyértelmű nyomot hagyott a testen, az izmokban... csak kapkodtuk a levegőt.

Jó, hogy újra szabadabban mozoghatunk. Jó, hogy - ha pár fontos óvintézkedés betartásával, de - újra találkozhatunk. Lélegezzünk mélyeket, keressük a lazítás, a relaxáció lehetőségeit, gondoljuk újra, mit tehetünk azért, hogy ránk borult bizonytalanságban biztosabban helyt tudjunk állni. Találjuk meg a rosszban a jót: arra keressünk időt és lehetőséget, ami teljessé tesz minket.

Szeretettel: Pápai Luca

2020.07. 30.

2020. március - június

Omnia mutantur, nos et mutamur in illis. Minden változik, és vele mi is változunk.

Június elejétől újra fogadok vendéget. Már hetek óta egyre többen érdeklődnek, mikor nyitok, érezhetően nő az igény a bezártságból való kitörésre, a megszokott vagy most szükségesnek tartott testi-lelki kikapcsolódásra. A találkozást régi-új vendégeimmel már én is nagyon várom! A zökkenőmentes, biztonságos újrakezdés érdekében azonban szükséges pár - remélhetőleg ideiglenes - változtatás bevezetése: a foglalható idősávok közötti szünetek növelése, a különleges egészségügyi előírások figyelése és betartása, a bérletvásárlási lehetőség felfüggesztése.

A foglalásról: mivel rengeteg időpontot kellett lemondanom a kényszerszünetben, először bérletes vendégeimet, majd a lemondott időpontokkal rendelkezőket fogom keresni egyeztetés miatt. A júniusi előjegyzések, melyeket még március közepéig fixáltunk, természetesen élnek. Emiatt az újonnan jelentkezők türelmét és megértését kérem, ha távoli időpontot tudok csak felajánlani.

Minden változik, és vele mi is változunk. És amihez ragaszkodunk a változásban, az segít az ismeretlenben való eligazodásban.

Szeretettel: Pápai Luca

2020.06.15.

Kedves vendégem!


Két hete, utolsó hírlevelemben még bizakodó voltam, reméltem, hogy 10-14 nap alatt kiderül, mikortól találkozhatunk legközelebb és pontos újranyitásról tudok írni.
Sajnos nem így alakult.
Ami jelenleg biztos:
- Mindenkinek jó egészséget kívánok!
- Alig várom, hogy találkozhassunk!
- Ennek időpontjáról abban a pillanatban értesítést küldök, amint a jelenlegi "távolságtartó" intézkedéseket feloldják, illetve a szakmai felelősség ezt engedi.


Addig marad a mottóm mint őszinte kívánság mindannyiunknak:
"Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére!" (Antoine de Saint-Exupéry)

Szeretettel: Pápai Luca

2020.03.31.

Kedves vendégeim!
A masszázs általános ellenjavallatait (közöttük a lázas, fertőző állapot), illetve a higiéniás szabályokat eddig is komolyan vették vendégeim - és én is. Köszönettel tartozom minden vendégemnek az eddigi, és nem csak az utóbbi hetekben, hanem évek óta tanúsított hozzáállásért.
A jelenlegi kivételes (közülük több mégsem annyira az) egészségügyi óvintézkedések maradéktalan betartására kérek mindenkit, ezekre tekintettel:
- bizonytalan ideig új időpontfoglalásra nincs lehetőség;
- az időponttal rendelkező vendégeimmel személyesen egyeztetek;
- a mindenkire érvényes, központilag meghatározott, esetleges későbbi szigorításokra, valamint saját, a családom és vendégeim egészségére tekintettel előfordulhat, hogy az egyeztetett időpontot le kell mondjam (a következő két hét foglalásait már töröltem).

Az életvitelünk most megváltozhat. Kívánom, hogy merítsünk ebből energiát, tekintsünk rájuk lehetőségként, és tartsunk meg belőle minél több jót azokra az időkre, amikor már minden jelenlegi bizonytalanság a múlté lesz!
Szeretettel: Pápai Luca

2020. 03. 13.


2020. február

A hosszú téli hónapok lassan mögöttünk lesznek, a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket okosan, akár szakember segítségével érdemes pótolni. A megfelelő táplálkozásnak és mozgásnak is nagy jelentősége van, főleg ha hozzávesszük, hogy az egyelőre még rövid nappalokba sokan nem tudjuk - nem akarjuk - könnyen beépíteni a rendszeres étkezést, a napi 6-8000 lépést, minimum félórás testmozgást. A hideg és meleg napok, a változékony időjárás könnyen meghűléshez, a frontokra érzékenyeknél rendszeres rossz közérzethez, ingadozó vérnyomáshoz, fejfájáshoz vezethet. Ha ilyenkor odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, illetve az általános ellenjavallatok nem tiltják, a rendszeres masszázs jótékony, immunrendszer-erősítő hatása segít átlendülni a téli fáradtságon, a legsötétebb napokon!

Pápai Luca

2020. január

Nagyon rég nem vettem részt továbbképzésen, az utolsó tanfolyamom nyár végén volt, így alig vártam a folytatást. Még tavaly tavasszal, a Physiovit Dorn-terápia és Breuss masszázs tanfolyamán elhatároztam, hogy visszatérek ebbe az iskolába és szeretnék mást is megtanulni Kanyó Ildikótól, aki hatalmas tudását érthetően, rendszerezetten adja át és türelemmel, odafigyeléssel vezeti a gyakorlati képzés résztvevőinek kezét. 

Új ismereteket ezúttal a trigger- és tenderpontok világában szereztem. A képzés igen tömény volt, de megérte elmenni, figyelni, jegyzetelni, gyakorolni. A trigger- és tenderpont-terápia a helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okozó pontokra koncentrál, melyek az adott izom spazmusára is hatással vannak, s ez távolabbi területeken is okozhat fájdalmat, illetve további tünetekhez vezethet (ín túlterhelése, gerincpanaszok, kisugárzó fájdalmak, arc-, fog-, fejfájás stb.). A pontokra gyakorolt nyomással - a test önregenerációját elősegítve - oldhatjuk ezeket az izomcsomókat.

A test csodálatosan összetett "szerkezet". Minden külső és belső hatás nyomokat hagyhat rajta - vigyázzunk hát rá, eddzük izmait, tegyünk a csontokért is helyes táplálkozással, és mindenekelőtt óvjuk a lelket és szellemet a túlpörgéstől és a káosztól. A masszázs ebben biztos segítség lehet.

Pápai Luca

2019. december

Csak a változás állandó

Új év kezdődik hamarosan, új lehetőségekkel, köztük elsőként a már alig várt tavaszra készüléssel!

Új helyen kezdem én is majd az évet, de még előttünk áll a karácsonyi és szilveszteri meghitt-vidám pillanatok sora. A legjobb dolog, hogy ilyenkor többet érintkezünk: megöleljük egymást a karácsonyi ajándékozásnál, vendégségben, hosszabbak lehetnek a beszélgetések a szépen terített asztalnál, telefonon próbálunk legalább pár percig együtt lenni azokkal a szeretteinkkel, akiktől elválaszt a tér, de nem az idő. 

A szeretetteli érintés csodákra képes: amikor vendégeim arról beszélnek, hogy ugyan ők "nem tudnak masszírozni", de családtagjuk sokat kéri őket, hogy nyomkodja át a vállát, lábát - mindig bátorítom őket, masszírozzanak bátran! Hiszen nincs annál erősebb "gyógyszer", mint mikor a családtagok örömmel szeretnének jót tenni a másiknak. Ha a karácsonyi egymásra figyelésből nem marad semmi más az év többi hónapjára, csak ez, talán nem is kérnénk semmit a fa alá... addig pedig marad jó ajándékötletként a masszázskártya... :)

Pápai Luca

2019. november

Milyen a jó masszázs? (2. rész)

Ahhoz, hogy a masszázs egy igazán kellemes, felfrissítő élmény legyen, a masszőrnek több alapvető szabályt be kell tartania (ezt a legjobb iskolákban minden kurzuson elmondják és a listát a vizsgán számon kérik a masszőr-tanonctól). A tisztaság, az alapvető kellékek, a fény, hőmérséklet ideális megválasztása mellett az egyik legfontosabb feladat, hogy a vendég a szobába lépéstől a távozásig fesztelenül érezze magát. Azaz nem feszesen: ne aggódjon amiatt, hogy kell-e beszélgetni - nem kell; hogy nem járt előtte kozmetikusnál - nem kell; hogy szégyelli magát idegen előtt "meztelenül" - nem kell emiatt sem aggódnia, a masszőrnek mindig figyelnie kell arra, hogy a vetkőzés és öltözés alatt ne zavarja a vendéget, illetve csak a kezelt testrész legyen kitakarva. A vendég könnyebbé teheti a masszőr dolgát, ha a kezelés elején legjobb tudása szerint válaszol az egészségügyi állapotát feltérképező kérdésekre (ha nem kérdezik, mert sajnos ilyen is lehet, a legfontosabbakat ő maga mondja el); ha lehetőség szerint tiszta bőrrel, zuhanyozás után érkezik; ha megpróbálja összefoglalni, mit is vár a masszázstól: ellazulni szeretne (akár beszélgetés közben, DE akár úgy is, hogy egy szót sem szeretne váltani a masszőrrel!), esetleg erősebb átgyúrást kér, mert a cél a felfrissülés, vagy esetleg az egész  napos üléstől elgémberedett izmai fellazítása érdekében a jóleső fájdalom is belefér a kezelésbe...

A jó masszázs kommunikáció: a masszőr figyeli és értelmezi a hallott vagy érzett (meta)kommunikációs jeleket, és kéri a vendéget, hogy szükség esetén segítsen az értelmezésben. "Hiszen a masszőr akkor lehet elégedett, ha a vendége elégedett: jó masszázst kapott." (2018. október)

Pápai Luca 

2019. október

Az a csodálatos négy évszak...

Amikor beköszönt a tartósan hűvösebb napok, hete sora, tipikus jelzéseket ad a testünk, hogy nem az időjárásnak megfelelően öltözünk fel. A nyári cipőket cseréljük le, mert a talp is fázhat, nem csak a nyakunk! De legelőször a felsőtest izmai jelzik, hogy elfelejtettünk egy réteggel több ruhát vagy melegebb kabátot elővenni a téli ruhatárból: a tartósan fázó, összehúzódott izmok nem szeretik a nemtörődömséget, hamarosan jelentkeznek a nyakba, karba sugárzó fájdalmak, melyek akár gyakrabban megjelenő fejfájásos tünetekhez is vezethetnek. Érdekes tény, hogy a kézbőr kiszáradásával hamarabb foglalkozunk, mint a didergő nyak, dekoltázs védésével... 

Vegyük komolyan az évszakváltással járó öltözködési feladatokat - még akkor is, ha sajnos az utóbbi időben nem évezzük az igazi ősz, tél stb. szépségeit. Egy finom meleg tea, kellemes fürdő vagy a keringésre jótékonyan ható masszázs hosszú időre képes elhitetni, hogy a nyár örök...

Pápai Luca

2019. szeptember

Hol volt... és már van!

Hónapok óta dédelgetett vágyam teljesült, amikor pár hete megvásároltam a Hypervolt vibrációs masszázskészüléket. Sokáig berzenkedtem a gépi kiegészítő eszközök használatától, hiszen tanáraimtól mindig a kézzel végzett lazító, regeneráló technikákról hallottam és ezeket tanultam meg. De 4 évnyi tapasztalat, illetve a Physiovit legutóbb elvégzett kurzusa  (Dorn-terápia és Breuss masszázs) után tartott bemutatón látottak, a szakértővel folytatott beszélgetések és nem utolsó sorban a nálam sokkal nagyobb tapasztalattal és tudással rendelkező masszőr kollégák beszámolói meggyőztek arról, hogy sokszor szükséges egy profi, jól megtervezett és használóbarát készülék. Bevallom, amikor eldöntöttem, hogy beruházok egy Hypervoltba, tudtam, hogy melyik vendégeim állapotán javíthatna jelentősen ez a percenként akár 3200 mikroütést végző eszköz. Én voltam a legboldogabb, amikor a helyes használatot bemutató kurzus elvégzése után csatasorba állítva a Hypervoltot, a következő üzenetet kaptam az egyik "kiszemelt" vendégtől: " A kis kütyüs kezelésed egy varázslattal ér fel! Eltűnt a fájdalom, megszűntek az "epés" panaszaim.  Köszönöm, hogy kísérleteztél velem!"

A Hypervoltot a svédmasszázs kezelés részeként, a kézi lazítás után bevetve azóta is nagyon jó visszajelzésekkel használom, vendégeim, így az én megelégedésemre is.

Pápai Luca

2019. június - augusztus

Rossz bőrben nem jó lenni!

Tudjuk, hogy a bőrünk a legnagyobb szervünk? Hogy testtájanként eltérő a vastagsága? Hogy állapota jelezheti belső szerveink működésének esetleges zavarait? Hogy nagyon fontos, milyen szerekkel, étellel és itallal tápláljuk kívülről és belülről? Persze, ez természetes! - lenne a leggyakoribb válasz az olvasóktól. Mégsem foglalkozunk bőrünkkel az őt megillető odafigyeléssel. Pedig hozzá kell szoknunk: most már nem elég nyáron, a strandolás előtt bekenni magunkat valamilyen fényvédő krémmel, illetve reggelente bőrtápláló készítménnyel. Minden évszakban, mindkét nemnek gondot kell fordítania a testünket takaró érzékeny szerv védelmére. A napsugárzás káros hatásai mellett a legtöbb gondot az elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás okozza, de a rossz minőségű anyagból, szűkre szabott ruhák, a nem megfelelő étkezési szokások is nyomot hagyhatnak rajtunk, a silány minőségű krémekről nem is beszélve. 

A bőr egy masszőr számára kiemelten fontos lehet: a kezelés alatt ugyanis - talán csak egy orvosi vizsgálat vagy nagyobb kozmetikai beavatkozás esetén áll elő hasonló helyzet - a masszőr látja szinte teljes felületén, illetve foglalkozik vele a bőr mindhárom rétegével kapcsolatba kerülve (a középső, irha rétegben elhelyezkedő, fájdalmat, tapintást és nyomást érzékelő receptorokra hatunk minden masszázsfajtával, vagy a legalsó, subcutis réteg az energiaraktározás, hőszigetelés területe, ez például a Wiener aromaterápiás fáslizás célzónája). A bőrön látható nem normális elváltozásokat, gyanús jeleket a hátunk közepére kívánjuk - ha mégis megjelenik, és mondjuk éppen ott, a masszőr feladata jelezni, hogy érdemes felkeresni egy szakorvost. Tehát a masszőr nem diagnosztizál, de kötelessége felhívni a vendége figyelmét a bőrén található elváltozásokra, illetve kötelessége minőségi olajakkal, krémekkel dolgoznia, és minduntalan felhívni a figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Pápai Luca

2019. május

A fejfájás miatt nem fájjon a fejed!

Ez a hónap a fejfájás hónapja volt - az ezzel a panasszal gyakrabban küzdő vendégeimnél gyakrabban és erősebben, a fejfájást hírből sem ismerők pedig többször panaszkodtak kellemetlen, kínzó, sokszor komoly rosszullétig súlyosbodó tünetekre, nemtől és kortól függetlenül. 

Mik lehetnek a fejfájás okai? Az utóbbi hetek időjárási körülményei biztosan szerepet játszhattak a fájdalom kialakulásában, a hideg- és melegfrontok, többször erős széllel párosulva változékony időjárási helyzeteket produkáltak, jelentős volt a csapadékos napok száma is. De a téli időszakból itt maradhatott pár kósza vírus, vagy akár egy egyszerű, de elhanyagolt nátha is párosulhat kínzó fájdalmakkal. Fájhat a fejünk a gondoktól is: stressz, a kipihentség hiánya, lelki okok is állhatnak a fájdalom hátterében, de érdemes az étkezési, ivási szokásainkat is szigorúan felülvizsgálni, ha a panaszok többször jelentkeznek. A gerinc és a felső háti szakasz izmainak állapota is befolyásolhatja a fájdalom megjelenését és erősségét, tartós fájdalom esetén pedig a fejünket tehetjük rá, hogy ez a testtájék érintett lehet.

A fejfájásnak ezer megjelenési formája van, mint ahogy a súlyossági foka is sokféle, egy biztos: rendszeresen jelentkező tünetek esetén mindenképpen járjunk utána, mi állhat a háttérben, kérjünk orvosi segítséget.

Az okok közül van, amire nincs ráhatásunk, de izmaink állapotának javítására, stresszoldásra van megoldás: a rendszeres masszázs, szükség esetén speciális izomlazítás, a Dorn-terápia vagy a testi-lelki lazításra is alkalmas nyirokmasszázs kiváló választás a fejfájás ellen.

Pápai Luca

2019. április

Dorn-terápia és Breuss masszázs - új képzésem részletei

Tavaly szeptemberi levelemben már esett szó a talp felől érkező és egyre tovább terjedő fájdalmakról, az ülő életmód miatt kialakuló panaszokról, illetve azok megszüntetésének lehetőségeiről. Az is foglalkoztatott, hogy bizonyos mozgásszervi és belső szervi panaszok közös megjelenésének megszüntetésére van-e a már tanultakon kívül más eljárás is? A tapasztalataim kíváncsivá tettek, meg akartam érteni, hogyan is működik ez a jelenség, mik lehetnek az okok? Nagy örömömre találtam egy képzést, amely épp ezt a témát járja körül. 

A Breuss masszázs - amely a gerinc körüli izmok lazításával, speciális olaj és papír, valamint masszázsmozdulatok segítségével a porckorongok regenerációjára, a csigolyák egymáshoz viszonyított helyzetének optimalizálására törekszik - előkészíti a testet a Dorn-terápiához. Ez a terápia, valamint az abból eredő módszer a test strukturális viszonyainak ideális állapotára fókuszál: az izomzat, az ízületek körül található lágyrészek, illetve maguknak az ízületeknek a működését alapállapotuk határozza meg. Ha az egyik feszülés, torzulás, bármilyen negatív elváltozás miatt nem jól működik, az az összes többire is kihatással lesz. Sőt: vázrendszeri elváltozások előbb-utóbb szervi, de akár lelki, pszichés zavarok megjelenését is okozhatják. (A keleti és nyugati orvoslás közötti különbségek, a test bizonyos részeire való koncentrálás és a holisztikus, egész testet egyszerre szemlélő látásmódok érdekes, ám teljesen természetes összeolvadásának tekinthető a német gyártulajdonos, Dieter Dorn kutatásai alapján kifejlesztett módszer, amely népi gyógymód eredményeit foglalja magában, a modern orvostudomány kutatásaival, például a testünket behálózó, mindent mindennel összekötő fascia vizsgálataival támogatva.)

A Dorn-terápia mindig a teljes testet vizsgálja. Mindig a talp - az alsó végtagi hosszkülönbség felől halad felfelé. Az ízületek manuális korrekciójára törekszik, melyet a lágyrészekre ható, kialakult blokkokat lazító eljárással ér el. Mindig aktív mozgást igényel az alanytól, és mindig az alany visszajelzései határozzák meg a kezelés erősségét - ezért veszélytelen. A Dorn-terápia igényli az alany aktív részvételét a kezelések között is, önkorrekciós technikák alkalmazásával. A Dorn-terápia a test egyensúlyi helyzetének javítására, megtartására törekszik, mely a gerinc beidegzettsége, a fascialánc és a meridiánok jótékony befolyásolása révén lelki, mentális állapotjavuláshoz is vezet. 

A Dorn-terápia nem a fájdalom megjelenési helyére figyel, hanem a teljes testet vizsgálja, a fájdalom okát kutatva. A terápia nem passzív korrekciós technika: a test önkorrekciós képességét tiszteletben tartva, csak a folyamat megindulásához szükséges mértékben avatkozik be.

Lelkesen vettem részt a képzésen, szerencsére a lelkesedést gyakorlóalanyaim is átvették. Folyamatosan írom a kezelések eredményeit, az már világosan látszik, hogy 1-2 alkalom után jelentősen csökkennek a tünetek, mint például fejfájás, mozgástartomány-beszűkülés (deréktáji, válltáji stb.). Általánosságban elmondható, hogy már az első kezelés után "könnyebb test-érzés"-ről, "kitisztult fej"-ről számolnak be az alanyok - ezt a képzés alatti gyakorlások alanyaként én is tanúsíthatom.

Biztosan jelentkezem még ezzel a témával kapcsolatban!

Pápai Luca


2019. március

Mozdulj!

Engem sem került el az influenza, a kötelező pihenőnapok alatt volt időm gondolkodni feladataimon, időbeosztásomon. A munkáim, a családdal kapcsolatos elfoglaltságok, illetve a masszázs továbbképzések mellett nem találtam időt sportra, egészen mostanáig. Az előző hónapok levelei mind a magunkkal való törődés, a testünk és lelkünk jelzéseire való odafigyelés fontosságáról szóltak, magamba néztem tehát, és változtattam. A februári egyhetes tisztítókúra után tudatosabb maradt a vízfogyasztásom mennyisége, a léböjt következménye nem csak centikben, kilókban kifejezhető, de mintha a lélekre, akaraterőre nehezedő nyomás is eltűnt volna. Ehhez járult a családom egyik tagja tiszteletreméltó kitartásának figyelése: heti 2-3 alkalmas, rendszeres mozgás és tudatos táplálkozás már egy hónap után látványos eredményt hozott számára, így én is csatlakoztam hozzá - sokszor este, az utolsó vendégem távozása után. Hazudnék, ha azt mondanám, alig várom ilyenkor a futópadot...

Nem baj, ha kívülről, mástól kapjuk az ösztönző erőt a változ(tat)áshoz. De az, hogy ezzel az energiával valóban élünk-e, kizárólag rajtunk múlik. Nem érdemes kifogást keresni: más is dolgozik, más is nagyon elfoglalt, mindenki hajszolt életet él. Ha ott motoszkál benned, hogy mozdulnod kellene, higgy magadnak és higgy magadban. Menj és menni fog!

Pápai Luca 

2019. február

A test biztosan nem hazudik

A masszázst, amennyiben az időtartam, illetve a vendég engedi, a talp kezelésével kezdem. Ebben a hónapban nagyon sok vendégem esetében tapasztaltam a máj reflexpontjának érzékenységét. Olyanoknál is feltűnő volt ez, akiknél egyébként általában nincs szinte semmilyen kiugró eltérés. A test jelez tehát, hogy ideje elkezdeni a felkészülést a tavaszra: a sok egyéb mellett méregtelenítő, tisztító feladatkörét ellátó máj munkáját illik segítenünk - mégiscsak értünk dolgozik! Mindenki találhat magának szimpatikus módszert, már a (minőségi és mennyiségi) folyadékbevitelre való odafigyelés is sokat számít, a méregtelenítést elősegítő masszázsmódszerekkel pedig még hatékonyabb lehet a máj munkájának támogatása.

Aki komolyan gondolta az új esztendő beköszöntével tett, életminősége javításával kapcsolatos fogadalmait, kezdje azzal, hogy együttműködik a teste jelzéseivel. 

Pápai Luca 

2019. január

Újévi fogadalom - az elején érdemes (el)kezdeni

Soha nem az újrakezdéssel van a gond - azt szoktuk bánni, hogy mindig ugyanarról a pontról kezdjük újra. A körülöttünk és bennünk lévő lévő állandó változás kényszerít minket, hogy reagáljunk, alkalmazkodjunk, sőt: sokszor kényszert érzünk az ítélkezésre is. Akár önmagunk felett.

Az éve eleji nagy fogadkozások időszakában érdemes minden tervünkből a közös pontot megkeresni és arra koncentrálni. Sajnos már ennél az első lépésnél, a koncentrálásnál nagy az esély az elbukásra. Lépjünk hát eggyel hátrébb, és keressük meg azt, mi segít abban, hogy valóban fontos célokat tűzzünk ki magunk elé. Minőségi idő. Ez legyen a rajtvonal, és ki tudja, ha ráállunk, rájövünk, ez lehet a cél is. Jólesik látni, hogy a  masszázst rendszeresen az életükbe iktató vendégeim arcán állandósul a célvonal átlépésének mosolya.

Pápai Luca 


2018. december 9.

Várakozás valami Jóra

Az adventi időszak eltelhet a téli barátságtalan időjárásban egyre türelmetlenebb tömegben való sodródással, a folyamatosan növekvő feladatlista nyomasztó terhének cipelésével is - ha nem vigyázunk. A feszültség állandósul és megjelenik az itt-ott feltűnő görcsök, csomók, fájdalmassá váló mozdulatok képében, ahogy a testünk reagál a lelki egyensúly felbomlására. Egyértelműen elkezdődött a karácsonyi készülődés - egyre több vendég érkezik kimerülten, lehangoltan, hátára, nyakára, fejére panaszkodva.

Az advent a várakozás időszaka - akkor lesz szép az ünnep, ha az őrült tempóban elfáradt test jelzéseire hallgatva időt szánunk a lélekre is. Ha a látható készülődés mellett lehetőséget adunk a minket körülvevő Jó érzékelésére és értékelésére. Hogy amikor megszólal a csengő és a karácsonyfa köré állunk, a ajándékokban, a fényekben,  az ételekben - a szinte minden energiánkat felemésztő készülődésben - a szeretet látható, tapintható, érzékelhető megnyilvánulásait lássuk, ne csak azt, ami előttünk van.

A karácsonyi készülődés közben magunkra szánt idő nem vész el, csak átalakul: több türelmet, energiát és az igazán fontos dolgok felismerését nyerhetjük vele. És talán kis bölcsességet az ünnepnapok utáni életünk alakításához is.

Pápai Luca 


2018. október 31.

Milyen a jó masszázs? (1. rész)

Az utóbbi hetekben többször volt téma körülöttem a címben feltett kérdésre adható jó válasz. Létezik egyáltalán jó válasz? Ahány ember, annyiféleképp esik jól, nem mindegy, hogy kitől kapjuk, sőt, lelkiállapotunk, de még a napszak is befolyásolja ítéletünket, ha egy kapott kezelésről véleményt kell mondanunk. Tapasztalatom szerint az a vendég, aki tudja, mit vár el egy kezeléstől (ellazulás, felfrissülés, fizikai állapotjavulás stb.), és ezt megosztja a masszőrével, aki felé így teljes bizalommal van, elégedetten távozik. (Van, hogy a vendég nem ennyire tudatos, de erről majd máskor.) Megköszönöm minden vendégnek, aki visszajelzést ad arról, hogyan érzi magát a kezelőágyon: egy mozdulat erőssége, tempója az ő számára ideális-e. Az én feladatom, hogy a kívánt célt (ellazulás, felfrissülés, fizikai állapotjavulás stb.) ennek maximális figyelembe vételével érjem el. Nem titok, hogy pusztán a "fizikai behatás" azonban nem elég. De erről majd máskor.

Nincs annál nagyobb segítség, mintha egy vendég személyesen, a kezelés után vagy később, írásban visszajelez, akár bírálatot, akár köszönetet és dicséretet kapok. Vannak különleges napok, amikor sokan érzik úgy, meg kell osszák velem, hogyan is érzik magukat a testükben egy masszázs után. A mai nap ilyen volt, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, és ezért mindig nagyon hálás vagyok. Hiszen a masszőr akkor lehet elégedett, ha a vendége elégedett: jó masszázst kapott.

Pápai Luca

2018. szeptember 26.

Építs okosan!

Rengeteg ház nő ki a földből az utóbbi hónapokban, sokan vágnak bele új otthon építésébe, kihasználva a már nem sokáig élő támogatási lehetőségeket, felhasználva megtakarításaikat. Egy új épület esetében talán az a legnehezebb, hogy jól tervezzünk előre: 5-10-15 év múlva is fenn tudjuk tartani, ne váljon se túl naggyá, esetleg szűkké, netán a szükséges átalakításokat könnyen lehessen elvégezni. 

Ugyanilyen alapossággal kell törődnünk a testünkkel is. Nagy örömmel segítettem nemrég annak a két fiatal, felnőttkor küszöbén álló vendégemnek, akik azzal kerestek meg, hogy nézzük meg együtt, mit tehetnek azért, hogy a heti 3-4 edzőtermi látogatásuk még eredményesebb legyen. Tiszteletreméltó az alaposságuk és a lelkesedésük, én pedig szívesen ástam bele magam a témába. Azzal már tisztában vannak, hogy a sérülések kockázatának csökkentésére, az izomzat felkészítésére és regenerálódásának gyorsítására a megfelelő masszázs hatékony segítség. A részükre összeállított anyag a gyakorlatok fajtáit sem taglalja, ebben mástól kapnak segítséget, inkább az étkezéssel, az edzés előtti és utáni feladatokkal foglalkozik.  A beszélgetésünk alatt vált nyilvánvalóvá, hogy a kitűzött cél elérése érdekében több fontos dolgot hajlamosak vagyunk elfelejteni: a bemelegítés és nyújtás fontosságát, a testalkatnak és életkornak megfelelő étkezést, a táplálékkiegészítők helyes kiválasztását, a tömegnövelő szerek szükségességét és hasonlókat. Az ő esetükben például az anyaggyűjtés során szembesültem azzal a szomorú ténnyel, hogy a tömegnövelő szereket ajánló oldalak elvétve hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek szedése milyen kockázatokkal jár, milyen életkor és sportolási intenzitás mellett szükségtelen, illetve hogy helyes étrenddel szedésük sok esetben inkább kiváltható/kiváltandó. (A témában jó szívvel ajánlom Figler Mária: A sporttáplálkozás alapjai című könyvét.) 

Fiatal vendégeimnek gratulálok az alapos és körültekintő felkészüléssel végzett testépítéshez - remélem, hogy építő jellegű tanácsaim épülésükre szolgálnak. "A test a lélek temploma" - kezeljük ehhez illő tisztelettel!

                                                                                                                     Pápai Luca


2018. szeptember 12.

Jó cipőben járj, tovább ér/lsz...

Hatalmas nevetésekre ad lehetőséget, amikor abban a bizonyos, 3 vagy 4 részre osztott spirálozott könyvben például az oroszlán fejét az elefánt testével és a teknős lábával párosítva új lényt hozunk létre. Ugyanígy nem okoz gondot a kis műanyag figurák alkatrészeinek vegyítése sem. Sajnos ez az emberi test esetén már nem ilyen egyszerű. Ha fáj valamink, akkor minden rossz: elromlik a kedvünk, beszűkül a világ, kihat az érzés egész valónkra. De ez más szemszögből is igaz: egy testrészünk kínja egy idő után terjedni kezd máshová, alattomosan vagy látványos vonulással véve birtokba porhüvelyünket. Utólag teljesen lényegtelen, hogy tudjuk-e az okát a kiterjedt fájdalomnak, csak szabadulnánk már tőle! Pedig a test hűséges társként már az első pillanatban jelez, mint a kutya, aki a kerítésnél rossz arcú idegent lát: Hé, vigyázz, a biztonságodra törnek, légy óvatos, gazdám!

Sok vendégemnél tapasztalom, hogy egy rosszul kialakított cipő (nem csak a magas sarok, de a balerina fazon is akár!) okozhat egyre feljebb kúszó fájdalmat, feszülést, mely akár a nyakig is elérhet. A masszázzsal, esetleg kinesio tape felragasztásával lehet enyhíteni a panaszokat, különösen jó eredményeket lehet elérni a talpmasszázzsal kombinált teljes testes masszázskezelésekkel. De a probléma megoldásához a rossz cipő sutba dobása és a továbbiakban okos lábbeliválasztás kell. Nem mindig a legdrágább - és nagyon sokszor a legtrendibb egyáltalán nem - a legjobb! Nem egyforma a lábunk, esetleges rejtett strukturális eltéréseink, munkával, korral járó vázrendszeri elváltozásaink igénylik az odafigyelést, jó szakorvos felkeresését, ajánlott talpbetét rendszeres/előírt hordását. 

Az egészséges életmód része kellene legyen, hogy óvjuk azt a kb. 4 kézlenyomatnyi felületet, ami egész súlyunkat viseli, másfél éves korunktól egész életünkben. Hamarosan ideje a téli gumik ellenőrzésének. Érdemes tenni a saját futóink állapotáért is!

                                                                                                            Pápai Luca

2018. szeptember 3.

Iskolakezdés 

Elsőszülöttünk holnap lesz 16 éves. Emlékszem, születésekor hányszor néztem apró kis testét (és utána még két öccséét) elgondolkozva, vajon mi lesz, ha nagy lesz? Mihez kezd a felnőttkor szabadságával, rátalál arra a helyre, azokra az emberekre, arra a munkára, ahol, akikkel és amelyben boldog lesz? Egyelőre azonban az  iskolás lét nyűgei húzzák a vállát. Ő és testvérei sem értették, miért vetem bele magam "vén" szülői fejjel  a tanulásba, eredeti végzettségemtől oly távol álló ismeretek mohó begyűjtésébe, miért szeretnék mindent megtanulni, mi lelkesít minden iránt, ami a masszázzsal kapcsolatos? Aztán szép lassan megértették: örömöt lelek a tanulásban, a tanulás eredményeképp a sikerekben, a tudás és tapasztalás segítségével a segíteni tudás lelkesítő erejében. Ez az öröm és a felém visszaáramló szeretet és hála tölt fel újra és újra a további feladatok elvégzéséhez.

Újra kemény hónapok következnek az iskolapadban - én  alig várom a következő képzést.  A folyton/újra/még mindig tanulóknak (gyerekeimmel és magammal egyetemben) pedig a következőket kívánom:

Hadd legyek önző: annyira szeretem a Tudást, hogy mindig hagyok magamnak időt az elmélyült tanulásra. Hadd legyek kíváncsi: a nyitottság segít nekem az ismeretek közötti eligazodásban. Hadd legyek következetes: ez kitartóvá és igazságossá tesz. Hadd legyek kritikus: a szigor és a (z ön)reflexió magammal és másokkal szemben segít elkerülni a csalódásokat. Hadd legyek bizalommal teli: ha nem látnám a fényt, folyton fájdalmas ütközésekkel telne az életem. Hadd legyek bátor: merjek adni, hiszen azért kapunk, hogy adjunk: és ez az igazi öröm forrása.

                                                                                                  Pápai Luca© Az itt megjelenő írások a szerző szellemi tulajdonába tartoznak, másolásuk, felhasználásuk kizárólag a szerző engedélyével és nevének, illetve a honlap nevének feltüntetésével lehetséges.

© 2016 Mosolygó alma - masszázs a jó közérzetért
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!