Dorn-terápia és Breuss masszázs


Abszolút ellenjavallatok:

- akut gyulladás, akut migrén, magas láz idején

- baleset, szívinfarktus, operáció után közvetlenül

- fájdalomcsillapító hatása alatt, tartós szteroidkezelés esetén

-  gerincsérv kizáródott állapotában

- súlyos osteoporosis (csontritkulás)

- tumor, mely áttétet képzett a csonton

- az aktív közreműködést befolyásoló mozgásképtelenség esetén (pl. bizonyos bénulások, ágyhoz kötöttség)


Dieter Dorn német asztalosüzem-tulajdonos erős deréktáji panaszokkal küzdött. A faluban, ahol lakott, felkeresett egy idős parasztembert, aki egy régi népi gyógymóddal már sokakon segített. Dorn fájdalmain is, aki, látva az eljárás hatékonyságát, addig tanulmányozta a gyógymódot, amíg egy terápiás rendszerré nem fejlesztette azt. A módszer hatékonyságát a legmodernebb kutatásokkal kiegészülve folyamatosan vizsgálják és a gyógyszermentes javulás eredményeit az emberi testet behálózó fascialánc legújabb kutatásaival vetik össze, magyarázatot keresve a holisztikus elven alapuló terápia sikerének biológiai okaira. Az eljárás a tradicionális kínai orvoslásban ismert meridiánvonalakat is figyelembe veszi, mivel a fizikai állapotjavulás mellett a lelkiállapotra is hatással van.

A terápiát az egész világon sikerrel alkalmazzák a negatív életmódváltozások okozta panaszok megszüntetésére, illetve azok megelőzésére. Már az első kezelés jelentős javuláshoz vezet, heti egyszeri, két-három alkalommal végzett kezelés (otthoni önkorrekciós gyakorlatokkal kiegészítve) pedig tartós állapotjavulást eredményez. Havi, kéthavi emlékeztető kezelés javallott.

A Dorn-terápia a teljes testet vizsgálva, annak statikai, strukturális elváltozásait figyelve dolgozik, nem a tünetek helyét, hanem annak a testen, pontosabban az ízületek körül megjelenő elváltozások, blokkok megszüntetését véve alapul. Az alsó végtagi hosszkülönbségektől kiindulva a kézujjakig elemzi és oldja ezeket a blokkokat a lágyrészekre gyakorolt korrekciós technikával, elvárva az alany aktív együttműködését, mozgását. Az eljárás így mindig a test önkorrekciós képességeit szigorúan szem előtt tartva, rizikómentesen járul hozzá az ideális strukturális viszonyok eléréséhez. A terápia feltételezi az alany aktív közreműködését is, az otthon végzendő gyakorlatok végzésével.

A terápiát kiegészíti egy speciális olajjal és papírral végzett masszázs, mely a porckorongok tehermentesítésére, a gerinc körüli izmok lazítására, fájdalomcsökkentésre, regenerálódásra, energetizálásra szolgáló kezelés.

Javallatok:

- mozgásszervi megbetegedések megelőzésére (derék, csípő, térd fájdalmai, gerinc megbetegedései)

- gyakori, visszatérő fejfájás

- hosszantartó, egyoldalú tevékenység - ülőmunka, állva végzett munka, teniszkönyök, lumbágó, isiász stb. - okozta panaszok enyhítésére, megszüntetésére

- mozgásbeszűkülés (végtagok, derék stb.)

- a gerinc beidegzettségéből eredően érintett belső szervi, illetve pszichés tünetek javítására (például allergia, depresszió, asztma stb.)